Clubmax Paylaşım PlatFormu
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Clubmax Paylaşım PlatFormu

Hoşgeldiniz, Misafir.
En Son Ziyaretiniz:
Toplam Mesajınız: 0


 

Kayıt OlAnasayfaPortalli*Latest imagesAramaGiriş yap

 

 Ortaçağda Felsefe

Aşağa gitmek 
2 posters
YazarMesaj
Alone
BaşkanBaşkan
Alone


Erkek
Mesaj Sayısı : 2856
Nerden : A_n_t_a_l_y_A
Hobi : Müzik
Meslek : Öğrenci
Kayıt tarihi : 03/08/07

Özellikleriniz
Foruma Katılım %si::
Ortaçağda Felsefe Left_bar_bleue100/100Ortaçağda Felsefe Empty_bar_bleue  (100/100)

Ortaçağda Felsefe Empty
MesajKonu: Ortaçağda Felsefe   Ortaçağda Felsefe Icon_minitimeC.tesi Ekim 27 2007, 23:30

Antik Ege uygarlığının ardından felsefe, yeni dünya dini Hristiyanlığın etkisi altına girmiştir. Bu dönemde felsefenin işlevi, dinin dogmalarını temellendirmek ve savunmak olmuştur. Antik Çağın iki ünlü düşünürü [LinkLeri Sadece Forumumuza Üye olanlar Görebilmektedir. Üye oLmak için tıkLayın] ve [LinkLeri Sadece Forumumuza Üye olanlar Görebilmektedir. Üye oLmak için tıkLayın]'in düşünceleri bir yandan resmi ideolojiye dönüşürken, diğer yandan da kitapları yasaklanmıştır. Aynı ilgiyi İslam Ortaçağında da görürüz. Bu iki düşünür İslam düşüncesinde de önemlidirler.
Kölelerin eşitlik ve insanca yaşama mücadelesi ile doğan Hristiyanlık, bir süre sonra, din adamları elinde bir baskı ve zulüm aracına dönüştürülmüştür. Hristiyan hukuk sistemi olan Engizisyon artık bir işkence aleti gibidir.
14 - 15. yüzyılda yine kilise çevresinde başlayan yenilikçi hareket, bir yandan Hristiyanlığın başlangıcındaki insani özüne geri dönmeye çalışırken, diğer yandan laik bir yaşam biçimi temellendirme arayışına girer. (Reform-Rönesans)
İşte tam da bu noktada, tıpkı İ.Ö. 6. yüzyılda olduğu gibi, insanlığın yardımına felsefe yetişir ve 17. yüzyılda [LinkLeri Sadece Forumumuza Üye olanlar Görebilmektedir. Üye oLmak için tıkLayın], dini felsefelerin dokunulmaz düşünürü [LinkLeri Sadece Forumumuza Üye olanlar Görebilmektedir. Üye oLmak için tıkLayın]'i eleştirirken, kuşkuyu, doğruyu bulmanın yöntemi haline getirir. Yeni biçimi ile septisizm, yalnızca felsefenin değil, bilimlerin de önünü açar. Aydınlanma ve onu izleyen burjuva devrimleri insanlığı 20. yüzyıla taşır.
Reform, Rönesans, aydınlanma ve Burjuva Devrimleri insanı temel alırlar. Ancak sanayi devrimi ve dünya savaşları ile savrulan insanlık; 19 ve 20. yüzyılda, bir yandan kapitalizmin eleştirisi olan sosyalist akımların, diğer yandan, yaşanan karamsarlığın yeni ****fizik yaklaşımlarla aşılması olan varoluşçuluk gibi akımların doğmasına neden olur. Gelişen kapitalizm, insan düşüncesinin renklerini pragmatizm ve liberalizme, bilimse deneycilik ve olguculuk akımlarına taşır.
Ancak tüm akımlar daha önce sözünü ettiğimiz üç temel anlayışın; şurasında yada burasında ama içinde yer alırlar. Yani insan aklı, hala, antikitenin idealist, maddeci veya septik (kuşkucu) akımlarının değişik bin bir rengine bürünerek varlığını sürdürür.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://clubmax.all-up.com
mazlum
Özel Üye
Özel Üye
mazlum


Erkek
Mesaj Sayısı : 1193
Yaş : 32
Nerden : ANTALYA
Hobi : Futbol Basketbol Pc oyunu
Meslek : ögrenci
Kayıt tarihi : 07/08/07

Özellikleriniz
Foruma Katılım %si::
Ortaçağda Felsefe Left_bar_bleue100/95Ortaçağda Felsefe Empty_bar_bleue  (100/95)

Ortaçağda Felsefe Empty
MesajKonu: Geri: Ortaçağda Felsefe   Ortaçağda Felsefe Icon_minitimeSalı Ekim 30 2007, 18:55

paylasımın cın saol
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://clubmax.all-up.com/
 
Ortaçağda Felsefe
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Felsefe Nedir?

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Clubmax Paylaşım PlatFormu :: HER TELDEN™ :: Edebiyat- Bilim ve Sanat :: Felsefe-
Buraya geçin: