Clubmax Paylaşım PlatFormu
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Clubmax Paylaşım PlatFormu

Hoşgeldiniz, Misafir.
En Son Ziyaretiniz:
Toplam Mesajınız: 0


 

Kayıt OlAnasayfaPortalli*Latest imagesAramaGiriş yap

 

 Abelard

Aşağa gitmek 
2 posters
YazarMesaj
Alone
BaşkanBaşkan
Alone


Erkek
Mesaj Sayısı : 2856
Nerden : A_n_t_a_l_y_A
Hobi : Müzik
Meslek : Öğrenci
Kayıt tarihi : 03/08/07

Özellikleriniz
Foruma Katılım %si::
Abelard Left_bar_bleue100/100Abelard Empty_bar_bleue  (100/100)

Abelard Empty
MesajKonu: Abelard   Abelard Icon_minitimeC.tesi Kas. 24 2007, 11:50

(1079 -1142) Roscelinus'un öğrencisi olan Abelard hocasının isimciliğini (nominalizmini) daha ılımlı ve yumuşak şekilde temsil etmiştir. Abelard Ortaçağın en ünlü ve çok okunan yazarlarındandır. Özellikle Heloise ile olan talihsiz aşkı, kendisini tümden imlendirmiştir.

Abelard bize "skolastik metodu" en güzel biçimde anlatır ve açıklar: "Bilimsel bir konu nasıl incelenmelidir?" diye soran Abelard, bu soruya şöyle yanıt veriyor: Önce konu edilen sorun ile ilgili tüm otoritelerin, yani Kilise Babalarının, Eflâtun'un ve Aristo'nun düşüncelerini bir araya toplamak gerektir. Daha sonra bu düşüncelerin birleştikleri ve ayrıldıkları noktaları belirlemek gerekir. Bu da yapıldıktan sonra görülür ki, otoritelerin düşünceleri, temelde birbirlerine uygundur.

Abelard bu açıklaması ile skolastik metodu gerçekten çok doğru bir şekilde vurgulamıştır. Skolastik, gerçeği otoritelerde ve kitaplarda aramaktadır. Gerçeğin doğrudan yapılacak gözlemlerle bulunacağını kabullenmez. Ayrıca otoritelerin ana düşüncelerde uyuştukları, bir ayrılık varsa, bunun temelde değil de ayrıntılarda olduğuna inanır. Abelard skolastik metodu incelediği eserine "Evet ve Hayır" gibi dikkat çekici bir isim veriyor.

Abelard bir de "ahlâk" ile ilgili kitap yazmıştır. Ahlâk konusunda o "modern" bir görünüm sergiler. Ortaçağ ahlâkı, temelde dinseldir. Yani bu çağın ahlâki buyruklarının Allah'tan geldiği ve bunların kutsal kitaplarda gösterildiği kabul edilir. İyi olan; Allah'ın ve onun emrinde çalışan Kilisenin emrettikleridir.

Ortaçağ "dıştan" bir otoriteyi, insanın kendi vicdan otoritesinin üstünde görür. Vicdan yanılabilir, oysa Allah'ın dilini konuşan Kilise yanılmaz. İşte Abelard, Ortaçağ için tipik olan bu ahlâka ilk kez karşı çıkışta bulunanlardan biridir. Abelard'ın ahlâk konusuna ayırdığı eserine, "Kendini Bil" adını vermesi dikkat çekicidir.

Eserin adından da anlaşılacağı gibi, Abelard için insanın kendini bilmesi, vicdanını araştırıp keşfetmesi, dıştan bir otoriteyi bilmesinden daha önemlidir. Bu görüş açık ve anlaşılır bir şekilde yazıya dökülmüş değildir. Bu nedenle Abelard, Ortaçağın üzerinde en çok tartışılan düşünürlerinden biri olmuştur. Abelard bir bilgin, bir düşünür olmaktan çok, zeki ve zarif bir yazardır.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://clubmax.all-up.com
bejvan
Süper üye
Süper üye
bejvan


Erkek
Mesaj Sayısı : 483
Yaş : 30
Nerden : batman
Hobi : şarkı dinlemek
Meslek : öğrenci
Kayıt tarihi : 16/08/07

Özellikleriniz
Foruma Katılım %si::
Abelard Left_bar_bleue100/65Abelard Empty_bar_bleue  (100/65)

Abelard Empty
MesajKonu: Geri: Abelard   Abelard Icon_minitimeC.tesi Kas. 24 2007, 17:57

saol paylasım için
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://clubmax.all-up.com
 
Abelard
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Clubmax Paylaşım PlatFormu :: HER TELDEN™ :: Edebiyat- Bilim ve Sanat :: Felsefe-
Buraya geçin: